Bukan mudah untuk menjadi seorang kaunselor. Kaunselor haruslah memiliki sifat-sifat seperti hormat dan terima tanpa syarat (respect & unconditional positive regards), kasih sayang (love), empati (kebolehan merasai apa yang dirasai oleh klien) dan genuin (jujur dan ikhlas) membantu klien dalam perhubungan yang teraputik.
Kaunselor sudah tentunya seorang guru kerana dialah model untuk diikuti dan dicontohi oleh klien dengan sifat peribadi mulianya. Kaunselor boleh jadi mungkin seorang mudarris, muallim, muaddib, murabbi dan mursyid.

Kaunselor juga akan bergerak bersama dengan kliennya dalam proses perkembangan yang dilalui yang mana ianya akan memberikan pengalaman kepada klien. Jika kaunselor berkesan, maka akan mendatangkan hasil atau outcome yang baik juga. Wallahua'lam.

NUKILAN HATI

Semoga ilmu yang dikongsi bermanfaat. Sesungguhnya, apa yang kurang itu adalah berpunca daripada kelemahanku sebagai manusia. Yang hebat itu datangnya dari Allah.

TAWAN HATI DAN SENTUH JIWA PELAJAR

TAWAN HATI DAN SENTUH JIWA PELAJAR

MENCARI SESUATU???

Sunday, October 31, 2010

PROSEDUR KEMASUKAN KE IPTA


Perhatian kepada semua pelajar yang disayangi, keputusan Jemaah Menteri pada 2 April 2010 bahawa, mereka bersetuju agar tahun 2011, Bahagian Pengursan Kemasukan Pelajar, Jabatan Pengajian Tinggi akan menjadi Pusat Pengambilan Setempat bagi kemasukan ke Program sijil dan Diploma di Institusi Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional dan Latihan Kemahiran (ILK).

Maknanya, ini satu berita baik buat semua pelajar di luar sana kerana berlakunya peningkatan dan keselarasan dalam urusan kemasukan ke pengajian tinggi. Secara tidak langsung, ia juga menaiktaraf Institusi Pendidikan itu di samping tidak membebankan pengguna atau pelajar sama sekali. Oleh itu, para pelajar boleh mula membuat permohonan melalui aplikasi secara talian (online) secara sendiri mahupun melalui Guru Bimbingan dan

Kaunseling di sekolah masing-masing. Bayaran bagi pembelian Nombor Unik ID adalah sebanyak RM10.60 bagi 2 permohonan, iaitu ke IPTA dan ke ILK.BOLEH LINK DI : http://upu.mohe.gov.my/

No comments:

Post a Comment