Bukan mudah untuk menjadi seorang kaunselor. Kaunselor haruslah memiliki sifat-sifat seperti hormat dan terima tanpa syarat (respect & unconditional positive regards), kasih sayang (love), empati (kebolehan merasai apa yang dirasai oleh klien) dan genuin (jujur dan ikhlas) membantu klien dalam perhubungan yang teraputik.
Kaunselor sudah tentunya seorang guru kerana dialah model untuk diikuti dan dicontohi oleh klien dengan sifat peribadi mulianya. Kaunselor boleh jadi mungkin seorang mudarris, muallim, muaddib, murabbi dan mursyid.

Kaunselor juga akan bergerak bersama dengan kliennya dalam proses perkembangan yang dilalui yang mana ianya akan memberikan pengalaman kepada klien. Jika kaunselor berkesan, maka akan mendatangkan hasil atau outcome yang baik juga. Wallahua'lam.

NUKILAN HATI

Semoga ilmu yang dikongsi bermanfaat. Sesungguhnya, apa yang kurang itu adalah berpunca daripada kelemahanku sebagai manusia. Yang hebat itu datangnya dari Allah.

TAWAN HATI DAN SENTUH JIWA PELAJAR

TAWAN HATI DAN SENTUH JIWA PELAJAR

MENCARI SESUATU???

Sunday, May 8, 2011

CIRI - CIRI PELAJAR CEMERLANG

Seorang pelajar yang cemerlang, padanya terdapat banyak ciri-ciri kebaikan. Ciri - ciri tersebut banyak membantu para pelajar ini untuk berjaya dunia dan akhirat. InsyaAllah...
Berikut merupakan ciri yang harus dimiliki oleh seorang pelajar yang ingin menjadi seorang cemerlang di dunia seterusnya cemerlang di akhirat.
 1. Taat kepada Allah.
 2. Taat kepada kedua ibu bapa.
 3. Taat dan hormat kepada guru.
 4. Sentiasa bermotivasi, bersemangat.
 5. Tekun dan rajin berusaha.
 6. Tidak mudah putus asa.
 7. Pandai memilih rakan.
 8. Sentiasa bersangka baik dan befikiran negatif.
 9. Tidak bersikap dan berfikiran negatif.
 10. Rajin bertanya.
 11. Ada strategi yang baik.
 12. Beriadah.
 13. Menjaga pemakanan.
 14. Berdoa dan bertawakal kepada Allah.

No comments:

Post a Comment