Bukan mudah untuk menjadi seorang kaunselor. Kaunselor haruslah memiliki sifat-sifat seperti hormat dan terima tanpa syarat (respect & unconditional positive regards), kasih sayang (love), empati (kebolehan merasai apa yang dirasai oleh klien) dan genuin (jujur dan ikhlas) membantu klien dalam perhubungan yang teraputik.
Kaunselor sudah tentunya seorang guru kerana dialah model untuk diikuti dan dicontohi oleh klien dengan sifat peribadi mulianya. Kaunselor boleh jadi mungkin seorang mudarris, muallim, muaddib, murabbi dan mursyid.

Kaunselor juga akan bergerak bersama dengan kliennya dalam proses perkembangan yang dilalui yang mana ianya akan memberikan pengalaman kepada klien. Jika kaunselor berkesan, maka akan mendatangkan hasil atau outcome yang baik juga. Wallahua'lam.

NUKILAN HATI

Semoga ilmu yang dikongsi bermanfaat. Sesungguhnya, apa yang kurang itu adalah berpunca daripada kelemahanku sebagai manusia. Yang hebat itu datangnya dari Allah.

TAWAN HATI DAN SENTUH JIWA PELAJAR

TAWAN HATI DAN SENTUH JIWA PELAJAR

MENCARI SESUATU???

Thursday, December 29, 2011

LUKISAN UNTUK DIWARNAKAN KANAK-KANAK

Salamualaikum....

Satu perkongsian dari saya, saya puas mencari lukisan-lukisan warna hitam putih untuk diwarnakan kanak-kanak dan juga pelajar sekolah. Puas taip dalam bahasa Melayu tetapi sangat sedikit yang saya jumpai. Kemudian, saya cuba pula dengan keyword dalam bahasa Inggeris, saya juga cuma dapat satu atau dua sahaja. tetapi, sebaik sahaja saya klik pada gambar ini telah membawa saya kepada ratusan gambar yang boleh didownload dan diwarnakan untuk oleh kanak-kanak. Berikut adalah link yang saya maksudkan :
Selamat mencuba terutamanya untuk para guru dan ibu bapa. Sekian.

No comments:

Post a Comment