Bukan mudah untuk menjadi seorang kaunselor. Kaunselor haruslah memiliki sifat-sifat seperti hormat dan terima tanpa syarat (respect & unconditional positive regards), kasih sayang (love), empati (kebolehan merasai apa yang dirasai oleh klien) dan genuin (jujur dan ikhlas) membantu klien dalam perhubungan yang teraputik.
Kaunselor sudah tentunya seorang guru kerana dialah model untuk diikuti dan dicontohi oleh klien dengan sifat peribadi mulianya. Kaunselor boleh jadi mungkin seorang mudarris, muallim, muaddib, murabbi dan mursyid.

Kaunselor juga akan bergerak bersama dengan kliennya dalam proses perkembangan yang dilalui yang mana ianya akan memberikan pengalaman kepada klien. Jika kaunselor berkesan, maka akan mendatangkan hasil atau outcome yang baik juga. Wallahua'lam.

NUKILAN HATI

Semoga ilmu yang dikongsi bermanfaat. Sesungguhnya, apa yang kurang itu adalah berpunca daripada kelemahanku sebagai manusia. Yang hebat itu datangnya dari Allah.

TAWAN HATI DAN SENTUH JIWA PELAJAR

TAWAN HATI DAN SENTUH JIWA PELAJAR

MENCARI SESUATU???

Saturday, April 14, 2012

Jawapan Kehidupan Dunia Yang Kita Cari...

Salamunalaik...
Saya ambil wallapaper ini kerana tertarik dengan ayat-ayat yang tertera pada wallpaper tersebut. Wallpaper ini dari seorang rakan facebook. Mungkin dia juga sama. Mudah-mudahan orang yang mencipta wallpaper dengan dakwahnya ini diberkati oleh Allah. Dan semoga kita semua termasuk dalam golongan yng diredhai dan dikasihi Allah sepanjang waktu. Oleh itu, berlumba-lumbalah kita berbuat kebaikan daan berdakwah kerana itu semua sememangnya tanggungjawab kita. Bahkan! Kita sendiri juga turut memikul tanggungjawab apa yang kita dakwahkan. Walahua'lam.

No comments:

Post a Comment