Bukan mudah untuk menjadi seorang kaunselor. Kaunselor haruslah memiliki sifat-sifat seperti hormat dan terima tanpa syarat (respect & unconditional positive regards), kasih sayang (love), empati (kebolehan merasai apa yang dirasai oleh klien) dan genuin (jujur dan ikhlas) membantu klien dalam perhubungan yang teraputik.
Kaunselor sudah tentunya seorang guru kerana dialah model untuk diikuti dan dicontohi oleh klien dengan sifat peribadi mulianya. Kaunselor boleh jadi mungkin seorang mudarris, muallim, muaddib, murabbi dan mursyid.

Kaunselor juga akan bergerak bersama dengan kliennya dalam proses perkembangan yang dilalui yang mana ianya akan memberikan pengalaman kepada klien. Jika kaunselor berkesan, maka akan mendatangkan hasil atau outcome yang baik juga. Wallahua'lam.

NUKILAN HATI

Semoga ilmu yang dikongsi bermanfaat. Sesungguhnya, apa yang kurang itu adalah berpunca daripada kelemahanku sebagai manusia. Yang hebat itu datangnya dari Allah.

TAWAN HATI DAN SENTUH JIWA PELAJAR

TAWAN HATI DAN SENTUH JIWA PELAJAR

MENCARI SESUATU???

PROFAIL PENULIS

Nama Kaunselor     : Cikgu Al (Nama glamer cikgu sahaja lah)

No. Telefon             : 09-2846044

Boleh dapatkan daripada cikgu semasa di sekolah (bagi para pelajar). Bagi pihak luar seperti ibu bapa, NGO, IPTA, IPTS atau mana-mana badan, sila hubungi pihak sekolah untuk dapatkan nombor telefon kaunselor untuk dihubungi. (mengelakkan daripada diganggu dengan pelbagai perkara yang kurang penting).

Email                      : alsalihah@yahoo.com

Alamat                    : SMK Kerdau, Jalan Temerloh-Jerantut, 28010 Temerloh, Pahang.

No comments:

Post a Comment