Bukan mudah untuk menjadi seorang kaunselor. Kaunselor haruslah memiliki sifat-sifat seperti hormat dan terima tanpa syarat (respect & unconditional positive regards), kasih sayang (love), empati (kebolehan merasai apa yang dirasai oleh klien) dan genuin (jujur dan ikhlas) membantu klien dalam perhubungan yang teraputik.
Kaunselor sudah tentunya seorang guru kerana dialah model untuk diikuti dan dicontohi oleh klien dengan sifat peribadi mulianya. Kaunselor boleh jadi mungkin seorang mudarris, muallim, muaddib, murabbi dan mursyid.

Kaunselor juga akan bergerak bersama dengan kliennya dalam proses perkembangan yang dilalui yang mana ianya akan memberikan pengalaman kepada klien. Jika kaunselor berkesan, maka akan mendatangkan hasil atau outcome yang baik juga. Wallahua'lam.

NUKILAN HATI

Semoga ilmu yang dikongsi bermanfaat. Sesungguhnya, apa yang kurang itu adalah berpunca daripada kelemahanku sebagai manusia. Yang hebat itu datangnya dari Allah.

TAWAN HATI DAN SENTUH JIWA PELAJAR

TAWAN HATI DAN SENTUH JIWA PELAJAR

MENCARI SESUATU???

Wednesday, September 28, 2011

DOA SEBELUM DAN SELEPAS MEMBACA AL-QURAN

"Ya Allah, kasihanilah kami dengan berkat Al-Quran, dan jadikannya sebagai pimpinan, cahaya petunjuk dan rahmat untuk kami. Ya Allah, ingatkanlah apa yang telah kami lupa dari Al-Quran dan ajarkanlah kami apa yang telah kami lupa dari Al-Quran dan ajarkanlah kami apa yang kami tidak tahu tentang isi Al-Quran, dan kurniakanlah kami keupayaan untuknya pada waktu malam dan siang, dan jadikanlah Al-Quran itu sebagai hajat untuk kami. Amin.

"Ya Allah, inilah al-Quran yang tidak pernah bosan untuk didengarkan . Menjaga diri dari perkara yang tidak baik sama ada perkataan, perbuatan atau niat. Dengan Al-Quran aku mengubat segala penyakit. Cahayanya  menjadi petunjuk hatiku di kala meraba kebingungan dan kebodohan. Wahai Tuhanku, gembirakanlah aku dengan rahsia yang ada pada setiap hurufnya. Dan sinarilah hati ku, pendengaranku dan penglihatanku dengannya. Mudahkanlah bagiku untuk menghafal dan mempelajarinya dengan sebab kewibawaan Nabi Muhamad S.A.W, keluarga dan semua sahabatnya.

2 comments:

  1. subhanallah, nice sharing :)

    salam persaudaraan ^^

    ReplyDelete
  2. SALAM PERSAUDARAAN ISLAM...
    TQ FOR COMING...

    ReplyDelete