Bukan mudah untuk menjadi seorang kaunselor. Kaunselor haruslah memiliki sifat-sifat seperti hormat dan terima tanpa syarat (respect & unconditional positive regards), kasih sayang (love), empati (kebolehan merasai apa yang dirasai oleh klien) dan genuin (jujur dan ikhlas) membantu klien dalam perhubungan yang teraputik.
Kaunselor sudah tentunya seorang guru kerana dialah model untuk diikuti dan dicontohi oleh klien dengan sifat peribadi mulianya. Kaunselor boleh jadi mungkin seorang mudarris, muallim, muaddib, murabbi dan mursyid.

Kaunselor juga akan bergerak bersama dengan kliennya dalam proses perkembangan yang dilalui yang mana ianya akan memberikan pengalaman kepada klien. Jika kaunselor berkesan, maka akan mendatangkan hasil atau outcome yang baik juga. Wallahua'lam.

NUKILAN HATI

Semoga ilmu yang dikongsi bermanfaat. Sesungguhnya, apa yang kurang itu adalah berpunca daripada kelemahanku sebagai manusia. Yang hebat itu datangnya dari Allah.

TAWAN HATI DAN SENTUH JIWA PELAJAR

TAWAN HATI DAN SENTUH JIWA PELAJAR

MENCARI SESUATU???

Tuesday, August 9, 2011

KERJAYA : AHLI ARKEOLOGI


  • Ahli arkeologi bertanggungjawab untuk mengkaji kesan pengaruh persekitaran terhadap tumbuhan yang dikaji.
  • Mengkelaskan jenis-jenis tanaman yang bersesuaian dengan cuaca, tanah, kesan pembangunan dan pemeliharaan hidupan liar.
  • Ahli arkeologi juga berperanan untuk member kesedaran kepada masyarakat tentang perlunya menjaga alam sekitar.
  • Personaliti pekerjaan ; anda mestilah suka kepada keindahan alam semula jadi dan berminat pada aktiviti yang berkaitan dengan tumbuh-tumbuhan.
  • Kelayakan ; cemerlang dalam mata pelajaran Fizik, Kimia, Biologi, Matematik dan Matematik Tambahan di peringkat SPM.
  • Anda perlu memiliki Ijazah Sarjana Muda Sains dari Universiti yang diiktiraf.

1 comment:

  1. Maaf kepada anak-anak yang bertanya. Blog ini tidak dipedulikan agak lama kerana kesibukan penulis. Semoga Allah mempermudahkan urusan kamu. Baru sekarang penulis perasan ada soalan-soalan yang dikemukakan.

    ReplyDelete