Bukan mudah untuk menjadi seorang kaunselor. Kaunselor haruslah memiliki sifat-sifat seperti hormat dan terima tanpa syarat (respect & unconditional positive regards), kasih sayang (love), empati (kebolehan merasai apa yang dirasai oleh klien) dan genuin (jujur dan ikhlas) membantu klien dalam perhubungan yang teraputik.
Kaunselor sudah tentunya seorang guru kerana dialah model untuk diikuti dan dicontohi oleh klien dengan sifat peribadi mulianya. Kaunselor boleh jadi mungkin seorang mudarris, muallim, muaddib, murabbi dan mursyid.

Kaunselor juga akan bergerak bersama dengan kliennya dalam proses perkembangan yang dilalui yang mana ianya akan memberikan pengalaman kepada klien. Jika kaunselor berkesan, maka akan mendatangkan hasil atau outcome yang baik juga. Wallahua'lam.

NUKILAN HATI

Semoga ilmu yang dikongsi bermanfaat. Sesungguhnya, apa yang kurang itu adalah berpunca daripada kelemahanku sebagai manusia. Yang hebat itu datangnya dari Allah.

TAWAN HATI DAN SENTUH JIWA PELAJAR

TAWAN HATI DAN SENTUH JIWA PELAJAR

MENCARI SESUATU???

Tuesday, February 9, 2016

Program Minggu Orientasi Tingkatan 1 SMK Kerdau

 Antara taklimat yang disampaikan semasa Program Minggu Orientasi Tingkatan 1.
 Pelajar yang didenda dengan dendaan 'comel' dan 'kelakar' kerana kurang berdisiplin. Denda pun enjoi je. :)
Khusyu dengar taklimat daripada guru-guru. Semoga anda semua menjadi anak yang baik dan soleh.
Antara peserta yang paling berdedikasi, berani dan yakin. Adik Tan yang menyanyikan lagu sekolah yang baru dihafal tanpa menggunakan lirik. Tahniah, dik!.

No comments:

Post a Comment